top of page

Turneul InternaÈ›ional Stradivarius a parcurs o călătorie minunată, XII ediÈ›ii pline de experienÈ›e frumoase exprimate prin Muzică, Atitudine, Valori si, mai presus de orice, prin apropierea de publicul tradiÈ›ional dar È™i cel mai tânăr È™i neexperimentat, iar violonistul Alexandru TOMESCU, liderul acestui proiect, crede în angajamente pe termen lung, în întâlniri care rezistă timpului È™i îÈ™i dezvoltă adevărata valoare, asemeni muzicii. 

​

În momentul de față, sfera culturii È™i a lucrătorilor în cultură este sub asediul epidemiei. Alte sectoare ale economiei sunt È™i ele grav sub asediu. DiferenÈ›a esenÈ›ială este următoarea: dacă pentru toate celelalte sectoare activitatea economică este strict utilitară — chiar È™i sănătatea, mediul, educaÈ›ia au o dimensiune clară de utilitate imediată, lipsită de spiritualitate, sistemul cultural este un domeniu al aspiraÈ›iei, al realităților simbolice, al creării faimosului orizont de aÈ™teptare de care mai mult ca oricând avem nevoie în aceste timpuri, când lipsa de previzibilitate e uriașă.

​

Consumul cultural a crescut enorm în tot acest timp în care suntem izolaÈ›i în case, de la filme la cărÈ›i, de la muzică la operă sau la vizite virtuale în muzeele lumii. Tocmai de aceea foarte multe instituÈ›ii culturale din întreaga lume au oferit acces gratuit la biblioteci, spectacole, filme documentar sau de ficÈ›iune, lucrări de artă — pentru a-i ajuta pe oameni să reziste, să le dea sens, să le ofere poveÈ™ti, să rămână împreună în lipsa contactului fizic, să se distanÈ›eze social, dar să se apropie prin cultură. 

Turneul Stradivarius 2020 îÈ™i propune să meargă mai departe, iar muzica este cea pentru care acum avem, în fine, suficient timp, capacitate de apreciere È™i multă nevoie.

​

Pe tot parcursul stării de urgenţă impuse, violonistul Alexandru Tomescu a încercat menÅ£inerea legăturii cu publicul prin intermediul Internetului È™i alte câteva concerte live, însă această provocare fără precedent pune la încercare nu doar rezistenÈ›a artiÈ™tilor în situaÈ›ii critice, cât ÅŸi interesul publicului pentru evenimentele culturale. Probabil, tot calitatea actului cultural este cea care va mobiliza publicul ÅŸi va readuce acest domeniu indispensabil oricărei societăţi moderne în atenÅ£ia generală. ConÅ£inutul cultural, deÅŸi distribuit în mediul virtual, trebuie să se adapteze cererii diferitelor comunităţi culturale ÅŸi, totodată, să menÅ£ină standarde ridicate.

​

Turneul Stradivarius 2020 îÈ™i propune să continue să conecteze povestea muzicii în interpretarea violonistului Alexandru Tomescu È™i Vioara Stradivarius Elder Voicu È™i Bandoneon-ul muzicianului argentinian Omar Massa, cu publicul, iar fiecare spectacol să fie un sentiment de bine, de frumos, o poveste pe care vrem să o trăim indiferent de vremuri.

Propunem un program muzical “PIAZZOLLA 99” îmbinat cu muzica lui Bethoven, Enescu, Massennet, Bach, Haendel, Proumbescu, în grandoarea Catedralelor Catolice sau curÈ›ile acestora, transformate în adevărate săli de spectacol, care definesc timpul în cea mai frumoasă formă de expresie a emoÈ›iei.

​

Vă așteptăm la spectacol!

PROGRAM

Turneul InternaÈ›ional Stradivarius 2020 – a XIII a EdiÈ›ie – “PIAZZOLLA 99”

Perioada: 3-20 sept. 2020 - 10 localități în România

 

Repertoriul - Recital 75 minute: Violonistul Alexandru Tomescu È™i Vioara Stradivarius Elder – Voicu, Omar Massa – Artist Bandoneon

 

Astor Piazzolla - Bruno y Sarah, Calambre, Night Club 1960, Oblivion, Libertang revoluÈ›ionează genul muzical într-o formă colorată, cu un limbaj ritmic original, spirit puternic dramatic È™i pasionat.

•  Haendel - Adagio in Re major

•  Bach - Aria pe coarda Sol

•  Beethoven - Duo in Do major

•  Massenet - Meditatia

•  Kreisler - Preludiu si Allegro

•  Porumbescu - Balada

•  OmarMassa - Avincis Tango

​

Turneul InternaÈ›ional Stradivarius 2020, numit "PIAZZOLLA 99" se lansează pe 3 septembrie la Deva, în colaborare cu Teatrul de Artă într-un concert în aer liber, în cetatea Devei, începând cu ora 19:00, apoi continuă la TimiÈ™oara pe 4 septembrie - Centrul Cultural Faber, ora 19:00, ReÈ™iÈ›a - 5 septembrie - Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime" È™i în colaborare cu Teatrul de Vest, ora 20:00, Oradea - 6 septembrie - Catedrala Greco-Catolică "Sfântul Nicolae, ora 19:00, Cluj-Napoca - 8 septembrie - Curtea Parohiei Romano-Catolice "Sfantul Mihail", ora 19:00, Sebes - 9 septembrie - Biserica Evanghelică, în colaborare cu Centrul Cultural "Lucian Blaga", ora 19:00, Sibiu - 10 septembrie - Curtea Muzeului Bruckenthal, ora 18:00, BraÈ™ov - 13 septembrie - Biserica Neagră, ora 19:00, Ghimes/Bacău - 14 septembrie - Biserica Romano-Catolică, ora 19:00, în colaborare cu AsociaÈ›ia oameniinspira.ro È™i BucureÈ™ti, cu trei concerte: 16 septembrie - Sala Radio - Seria Concertelor Roz,  17 septembrie - Catedrala Sfântul Iosif, în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică, ora 19:00 È™i 18 septembrie - RezidenÈ›a Scena9-BRD, ora 19:00.

Prezentare Turneul Stradivarius

Alexandru Tomescu

Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneÅŸte, în conÅŸtiinÅ£a publicului, amprenta unei vocaÅ£ii ÅŸi a unui destin artistic, dublate de o energie puÅ£in obiÅŸnuită pentru a le traduce în faptă ÅŸi, în plus, cu ÅŸansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu NaÈ›ional, Categoria Tezaur.

Alexandru Tomescu

De la vârsta de ÅŸase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente ÅŸi concursuri muzicale. FormaÅ£ia lui e desăvârÅŸită, între 1995 ÅŸi 1999, la Conservatorul din BucureÅŸti, cu Åžtefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în ÅŸcoala de vioară a momentului. ObÅ£ine burse de studii în SUA ÅŸi ElveÅ£ia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) ÅŸi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecÈ›ionare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah ÅŸi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiÅ£ii naÅ£ionale ÅŸi internaÅ£ionale câÅŸtigate trebuie menÅ£ionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) ÅŸi Concursul „George Enescu“ (1999).

 

A concertat sub bagheta unor dirijori importanÅ£i, între care Kurt Masur ÅŸi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianiÅŸti precum Valentina Lisitsa ÅŸi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio ÅŸi televiziune româneÅŸti, dar ÅŸi din Anglia, FranÅ£a, ElveÅ£ia, Germania, Olanda, Polonia, SUA ÅŸi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini ÅŸi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail ÅŸi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).

​

Din anul 2007 È™i apoi până în 2023, în urma unor concursuri, îi este încredinÅ£ată Vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneÅ£e proiecte muzicale de anvergură ÅŸi notorietate, cu finanÅ£are privată, sub genericul TURNEUL INTERNAÈšIONAL STRADIVARIUS.

​

Violonistul continuă să concerteze în zeci de localităţi din Å£ară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaÅ£a muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenÅ£e inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele ÅŸase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele ÅŸi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară ÅŸi pian de Prokofiev ÅŸi integrala lucrărilor pentru vioară ÅŸi pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). Totodată, continuă să concerteze È™i să ducă sunetul Viorii Stradivarius Elder-Voicu È™i prestigiul È™colii româneÈ™ti de muzică, dar È™i talentul unic pe care îl are, pe toate scenele mari ale lumii. O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri ÅŸi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala Sonatelor pentru Vioară È™i pian George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok.

 

Anul 2020 este an aniversar și se sărbătoresc 99 ani de la nașterea lui Astor Piazzolla.

Vioara Stradivarius Elder Voicu

Vioara Stradivarius

Elder-Voice

Obiect de Patrimoniu Național

Categoria Tezaur

Denumirea originală a viorii este “Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702” ÅŸi de la apariÅ£ia sa a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna) ÅŸi bineînÅ£eles, a marelui violinist român Ion Voicu.

​

Când a intrat în posesia viorii, Alexandru TOMESCU a promis că, încei cinci ani cât va cânta pe Stradivarius, sunetul acesteia va fi auzitde toÅ£i românii. El a demarat ulterior proiectul "Stradivarius ElderVoicu: 2008 - 2012", constând în mai multe turnee în Å£ară în colaborare cu alÅ£i muzicieni.

​

În 2017, Alexandru TOMESCU a câÅŸtigat dreptul de a cânta la Vioara Stradivarius Elder-Voicu până în 2023.

Omar Massa

Artist Bandoneo

Omar Massa s-a născut în 1981 la Buenos Aires, Argentina. A început să înveÅ£e pianul de la cinci ani, iar la ÅŸapte ani ÅŸi-a făcut debutul la Café Tortoni, o celebră casă de tango din Buenos Aires, cu muzică de Astor Piazzolla.

 

La 12 ani a intrat la Conservatorul Naţional de Muzică, unde a studiat bandoneon cu mari profesori precum Rodolfo Mederos, Marcos Madrigal şi Julio Pane. A fost de asemenea discipol al Maestrului Alejandro Barletta.

​

Unul dintre marile evenimente la care a participat a avut loc în martie 2011, când l-a acompaniat pe Placido Domingo în faÅ£a unui public de 120.000 de oameni, la Buenos Aires, Arena 9 de Julio. Tot atunci a cântat cu soprana Virginia Tola ÅŸi Filarmonica din Buenos Aires ÅŸi a dirijat Ansamblul de bandoneon cu care Placido Domingo a decis să încheie concertul din Argentina.

Omar Massa

Au urmat multe alte săli mari din Europa, Asia ÅŸi America, Lincoln Center (New York – USA), The National Concert Hall (Dublin – Irlanda) ÅŸi National Theatre La Castellana (Bogotá – Colombia). În afara repertoriului cult contemporan pentru bandoneon, Omar a abordat în concertele sale ÅŸi muzica barocă. Activitatea sa de creaÅ£ie a dat roade prin mai multe lucrări pentru ansamblu, precum Suite Patagonia ÅŸi Concertango din 2013.

 

Omar Massa susţine cursuri de masterclasses la bandoneon pe muzica lui Astor Piazzolla la National Conservatory of Music, Higher School of Music and National Autonomous University of Mexico.

bottom of page