Marți, 15 septembrie 2020, începând cu ora 10:00, Alexandru Tomescu și tinerii violoniști de pe Valea Ghimeșului se întâlnesc într-un cadru profund spiritual, pe terasa Capelei Romano-Catolice Kontumác (Contumaț), din Ghimeș-Făget. O întâlnire pragmatică, interactivă, care inspiră determinare, creativitate și spirit artistic.
Înlesnim acest eveniment inedit, aflat sub egida conceptului ”oamenii inspiră ”, din dorința de a construi o punte între interpreții de vioară și violonistul Alexandru Tomescu.
Valea Ghimeșului, o zonă plină de viață, de tradiție în etnografie și cult folcloric, este populată de numeroși copii, tineri și adulți, dornici să întâlnească un idol, un model, un maestru, care este gata să împărtășească din trăirile artistului colosal, din disciplina sa nemărginită, din realizările și experiențele sale.
Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în anul 1976), întrunește, în conștiința publicului, amprenta unei vocații și a unui destin artistic, dublate de o energie debordantă pentru a le traduce în faptă și, în plus, cu șansa de a interpreta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.
De la vârsta de șase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente și concursuri muzicale. Formația lui e desăvârșită, între 1995 și 1999, la Conservatorul din București, cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului. Obține burse de studii în SUA și Elveția, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah și Hermann Krebbers.
Dintre numeroasele competiții naționale și internaționale câștigate, trebuie menționate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.
A înregistrat pentru posturi de radio și televiziune românești, dar și din Anglia, Franța, Elveția, Germania, Olanda, Polonia, SUA și a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail și Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).