Turneul Internațional Stradivarius a parcurs o călătorie minunată, XIV ediții pline de experiențe frumoase exprimate prin Muzică, Atitudine, Valori si, mai presus de orice, prin apropierea de publicul tradițional dar și cel mai tânăr și neexperimentat, iar violonistul Alexandru TOMESCU, liderul acestui proiect, crede în angajamente pe termen lung, în întâlniri care rezistă timpului și își dezvoltă adevărata valoare, asemeni muzicii.
Turneul Stradivarius 2021 își propune să meargă mai departe, iar muzica este cea pentru care acum avem, în fine, suficient timp, capacitate de apreciere și multă nevoie. MUZICA ADUCE BUCURIE! ÎMPREUNĂ ADUCEM BUCURIE!
Datorită susținerii financiare și emoționale a partenerilor, a ajutat extraordinar la crearea unei comunități importante și extinse a acesteia, atât din țară cât și străinătate, și, în acest an, am ajuns să sărbătorim 14 ani de existență. Sub umbrela TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS am putut organiza o serie de concerte memorabile, de a crea o Comunitate importantă care iubește și apreciază muzica clasică, la nivelul întregii țări, și am educat un public care așteaptă, an de an, concertele Stradivarius și “noutățile” pe care Violonistul Alexandru Tomescu și Vioara Stradivarius le prezintă.
Acum 14ani, Turneul Stradivarius a pornit ca un experiment care trebuia să se întâmple măcar o singură dată, ca Vioara Stradivarius Elder Voicu-Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, să ajungă la cât mai mulți spectatori, adevărații proprietari ai instrumentului. Însă am continuat să spunem poveștile muzicii clasice, adevărate, pentru că avem încredere în puterea lor de a sprijini Comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere muzica și să participe. Credem că Turneul Stradivarius este astăzi o colecție a celei mai frumoase și inspirate muzici a secolelor, o serie de povești pe care le găsești rar și pe care le iubești toată viața.
“ODA BUCURIEI”
Turneul Internațional Stradivarius
(Simfonia a9a- Ludwig van Beethoven, transcripție pentru vioară și pian)
“Sper că voi îmbrățișa un om, și nu un cal, ca Nietzsche. (Robert Lehmeier, regizor de operă)”
Pericolul cu care se confruntă întreaga lume, în aceste zile, ne-a impus noi reguli sociale. Frica, nesiguranța și, uneori, singurătatea ne schimbă pe fiecare, în special, mental. Cu toate acestea, trebuie să încercăm să convertim sentimentele negative în experiențe pozitive, să le folosim în mod creativ, acum și în viitor.
“ARTĂ & CULTURĂ” – LUMEA DE MÎINE –în această criză vedem foarte clar nu numai oamenii care suferă cel mai mult, dar și pe cei care țin lumea împreună. Grija unuia față de celălalt, ca o sarcină socială colectivă, are acum o valoare extrem de mare și trebuie păstrată și dincolo de această criză. Violonistul Alexandru Tomescu a încercat, în toată această perioadă, menţinerea legăturii cu publicul prin intermediul tehnologiei, câteva concerte broadcast live, întâlnirile cu studenții, când live, când online, și, provocarea cea mai mare, a fost Turneul Stradivarius 2020- într-o întâlnire live, emoționantă și extraordinară cu scena și publicul-12concerte în 10localități din România! A fost o experiență fără precedent, care a pus la încercare nu doar rezistența artiștilor în situații critice, dar şi așteptarea și interesul publicului pentru evenimentele culturale.
Turneul Stradivarius 2021 își propune să continue să conecteze muzica cu publicul, printr-o transcripție pentru vioară și pian a celebrei “ODA BUCURIEI” (Simfonia a9a) de Ludwig van Beethoven:
• într-o serie de 12concerte în 10localități din România
• perioada: 26iulie -11august 2021
• Catedrale și spații outdoor (în acord cu reglementările de pandemie);
“ODA Bucuriei" cunoscută și ca Simfonia a9-a este o odă scrisă în 1785, renumită și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului și istoricului german, Friedrich Schiller, și este una din cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven. Mai este renumită și pentru că această simfonie este actualul imn oficial al Uniunii Europene, având premiera în 1827. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache: “Beethoven, fiind surd atunci când a scris simfonia, a avut nevoie de o putere mare de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusețea simfoniei lui.“
Simfonia este formată din patru părți:
- Allegro Ma Non Troppo
- Scherzo
- Adagio Molto e Cantabile
- Finale - cor interpretând Oda bucuriei.
În timpul divizării Germaniei în timpul Războiului Rece, "Oda Bucuriei", segmentul de simfonie, a fost cântată ca imn la Jocurile Olimpice pentru echipa unită a Germaniei între 1956 și 1968. În 1972, o parte a simfoniei (fărăcuvinte), a fost adoptat ca imn al Europei de către Consiliul Europei și, ulterior, de către Comunitățile Europene (în prezent Uniunea Europeană), în 1985. "Oda bucuriei" a fost folosită și ca imn național a statului Rhodesia între 1974 și 1979, cu titlul "Rise, O Voci de Rhodesia".
“ODA BUCURIEI” – versuri de Friedrich Schiller
“Slava ție stea curată
Voie bună pe Pamânt
Sol din rai cu Soare sfânt Vraja ta aduce iară
Pe popor langa popor
Toți pe lume, frați noi suntem Unde vii ușor în zbor.
Cine a avut norocul
De prieten bun să dea Cine știe ce-i iubirea
Langă noi cântând să stea Fericit un suflet drag
Te poate face pe Pământ Cine n-a simțit iubirea Plece dintre noi plângând."
PROGRAM
Turneul Internațional Stradivarius 2021 – a XIV a Ediție
Repertoriu: “ODA BUCURIEI” Ludwig van Beethoven, - transcripție pentru vioară și pian;
- Soliști: ALEXANDRU TOMESCU – Vioară; JOSU De SOLAUN – Pian;
• Perioada: 26iulie-11aug 2021
• 10 localități în România/12 concerte


Alexandru Tomescu
Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.

De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999).
A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).
Din anul 2007 și apoi până în 2023, în urma unor concursuri, îi este încredinţată Vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, sub genericul TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS.
Violonistul continuă să concerteze în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele şase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). Totodată, continuă să concerteze și să ducă sunetul Viorii Stradivarius Elder-Voicu și prestigiul școlii românești de muzică, dar și talentul unic pe care îl are, pe toate scenele mari ale lumii. O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala Sonatelor pentru Vioară și pian George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok.
Anul 2020 este an aniversar și se sărbătoresc 99 ani de la nașterea lui Astor Piazzolla.

Vioara Stradivarius
Elder-Voice
Obiect de Patrimoniu Național
Categoria Tezaur
Denumirea originală a viorii este “Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702” şi de la apariţia sa a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna) şi bineînţeles, a marelui violinist român Ion Voicu.
Când a intrat în posesia viorii, Alexandru TOMESCU a promis că, încei cinci ani cât va cânta pe Stradivarius, sunetul acesteia va fi auzitde toţi românii. El a demarat ulterior proiectul "Stradivarius ElderVoicu: 2008 - 2012", constând în mai multe turnee în ţară în colaborare cu alţi muzicieni.
În 2017, Alexandru TOMESCU a câştigat dreptul de a cânta la Vioara Stradivarius Elder-Voicu până în 2023.
Josu De Solaun
Pianist
Josu de Solaun (Valencia, 1981), pianist cu dublă cetățenie spaniolă și americană, este câștigătorul Premiului I la cea de-a XIII-a ediție a Concursului Internațional de pian George Enescu (2014), a cărui listă de câștigători include nume celebre ale pianului modern, precum Radu Lupu și Elisabeth Leonskaja, devenind astfel primul spaniol care a câștigat acest concurs. De asemenea, a obținut Primul Mare Premiu la ediția a XV-a a Concursului Internațional de Pian José Iturbi din Valencia, fiind din nou singurul pianist spaniol premiat în peste 30 de ediții; iar în 2009 a primit Premiul I și Premiul publicului la Primul Concurs de Pian al Uniunii Europene (I European Union Piano Competition) desfășurat la Praga, unde a fost ales singurul pianist reprezentând Spania și unde a concertat în finală cu Orchestra Cehă Radio, Concertul nr. 3 de Rachmaninov.

Celelalte premii ale acestuia includ Helen Cohn Award și Young Concert Artists din New York, precum și competițiile Ricardo Viñes și San Sebastián din Spania.
A absolvit Manhattan School of Music din New York, unde a studiat timp de 12 ani sub tutela pianistei ruse Nina Svetlanova și a pianistului cubanez Horacio Gutierrez. În Spania a studiat cu María Teresa Naranjo și Ana Guijarro (pian) și cu compozitorul și dirijorul Salvador Chuliá Hernández (armonie, contrapunct, fuga și compoziție). Profesorii săi de muzică de cameră, care au avut o mare influență asupra lui, au fost David Soyer și Michael Tree (din cvartetul Guarnieri), Isidore Cohen (de la Beaux Arts Trio) și Robert Mann (Juilliard Quartet).
TURNEUL INTERNAȚIONALSTRADIVARIUS-2021
Turneul Internațional Stradivarius este festivalul de muzică clasică cu Cea mai lungă tradiţie din România, a XIVa ediție 2021 și își dorește să parcurgă parcursul normal care contribuie la promovarea culturii şi Artei naţionale, în ţară şi în afara ei.
Creşterea vizibilităţii și promovarea valorilor culturale româneşti în lume constituie scopul principal al Turneului Internațional Stradivarius și a acțiunilor Violonistului Alexandru Tomescu în asociere cu Institutul Cultural Român.
TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS 2021- ”ODA BUCURIEI” este dedicat în acest an tinerilor muzicieni, ocazie cu care lansăm Bursa anuală de studiu “ADRIAN TOMESCU”. Adrian Tomescu este unul dintre cei mai rafinați corepetitori pe care i-a avut România, pianist format de Florica Musicescu, Cella Delavrancea, de Gheorghe Halmoș la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din București, adăugându-se și cursurile urmate la Academia "Franz Liszt" de la Weimar. Desigur și în calitate de profesor, Adrian Tomescu și-a modelat în primul rând fiul, Alexandru Tomescu - ce privilegiu să fii educat în sens muzical de propriul părinte, aidoma vechilor maeștri care își transmiteau secretul breslei din tată în fiu.
Bursa de studiu va ajunge la unul dintre tinerii muzicieni ai Fundației Culturale “Remember Enescu”. Lansată în memoria pianistului și fondatorului fundației, ADRIAN TOMESCU, bursa va fi acordată de un juriu de specialitate în urma unui concurs.